Merkezi Konya'da bulunan Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, televizyonlarda yayınlanan hızlı makarna, sandviç, bisküvi yeme gibi yarışmaların, özenti nedeniyle özellikle çocukların yemek yeme alışkanlıklarını bozduğunu söyledi.
Zengin, günümüzde çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan obezite hastalığının dünyada adeta salgın haline geldiğini, bu hastalığın Türkiye'de de son yıllarda yaygınlaşmaya başladığını söyledi.
Obezite hastalığının en temel tetikleyici faktörünün “fast food” olarak da tabir edilen hızlı yemek kültürü olduğunu ifade eden Zengin, “Hızlı yemek yeme, gerçekte Türk kültürü, örf ve adetlerinde yeri olmayan bir davranıştır. Anne ve babamızdan ilkokul öğretmenine kadar herkes çocukluğumuzda bize yemeğin çatal ve kaşıkla yavaş yavaş alınarak, sindirilerek yenmesi gerektiğini öğretti. Ağızlar kapalı ve yavaş yavaş yenmesi gerektiği anlatıldı. Ama artık yemek yeme alışkanlıklarımız değişmeye başladı” dedi.
Zengin, bu alışkanlıkların değişmesinde, çeşitli mekanlarda düzenlenen hızlı makarna ya da sandviç yeme yarışmalarının da önemli etkisinin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Televizyonlarda karşımıza çıkan hızlı makarna, sandviç, bisküvi yeme gibi yarışmalar, özenti nedeniyle özellikle çocukların yemek yeme adabını ve alışkanlıklarını bozabiliyor. Gıdaların sindirimi ağızda başlıyor. Gıdalar, ağızda ne kadar çiğnenirse midede o kadar rahat sindirilir. Gıdaları parçalara ayırıp, yavaş yavaş çiğnendikten sonra yutmak sindirim için çok önemli.
Son zamanlarda yarışma programları, market açılışı veya ürün tanıtımı gibi programlarda hızlı yeme yarışmalarına daha çok rastlıyoruz. Bu yarışmalarda insanlar ağızlarına aldıkları yiyeceği yutmadan ikincisini alıyor, adeta ağzına tıkıyor. Bunu izleyen insanlar da onları alkışlıyor. Düzenlenen hızlı yeme yarışmalarını gören çocuklar, zaman içinde bu davranışı içselleştirip, alışkanlık haline getirebiliyor. Burada çocuklarda özenti oluşturarak kötü örnek olma durumu var. Normalde sadece bir eğlence gibi görülen bu yarışmalar, farkında olmadan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.”
Hızlı yeme alışkanlığı kazanan çocuklarda ilerleyen yaşlarında obezite başta olmak üzere hipertansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı ve bağırsak kanseri gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabildiğini anlatan Zengin, bunun yanında hızlı yemek yemenin, fiziksel ve zihinsel gelişim için büyük önem taşıyan vitaminlerden yeterince yararlanamama gibi olumsuz sonuçları doğurabildiğini bildirdi.